tisdag 9 oktober 2012

Öland om hösten - del 2

Låt oss åka tillbaka norrut och stanna till en stund i Borgholm. På Hotell Borgholm finns ett av landets allra förnämligaste restaurangkök under ledning av Karin Fransson. Fram till mitten av december erbjuds olika weekendpaket där trerättersmenyer ingår. Allt signerat av just Karin Fransson.

19-21 oktober blir det Vin- och Gourmethelg med en av vårt lands främsta vinkännare, Håkan Larsson.

I Borgholm finns även Strand Hotell. Ett namn som nog många känner igen som ett sommarparadis. Hotellet lever även på hösten. Här satsas det på förmånliga weekendpaket och stor julbordsshow i helgerna från slutet av november.

Nu vänder vi och åker söderut och svänger ner tillEkerum Golf och Resort. På sommaren är det ett stort camping och golf ställe. Men även på hösten finns det en del att göra på Ekerum. Det bjuds givetvis på golf så länge hösten och vädret tillåter det. Ekerums golfbanor tillhör de allra förnämsta i landet. Säsongen avslutas med julbord och stor julmarknad. Se där ja, inte bara campingliv där inte. Och när du ändå har tagit dig ner till Ekerum så gör ett besök i Halltorps Hage men var rädd om naturen där inne och följ föreskrifterna som finns.

Vi fortsätter resan söderut. Kan vara skönt att komma in i bilvärmen efter en tur i Halltorps Hage. Vi besöker Färjestaden. Ett samhälle som jag ofta besöker under mitt sommarboende på Öland. Här finns i stort sett allt; mat, sevärdheter, fika, övernattningsmöjligheter mm. Jag ska ge er några exempel på vad som finns under  hösten.

Hotel Skansen har ett av landets elegantaste spa-anläggningar. Under hösten och vintern anordnas  regelbundet spa-helger och andra skräddarsydda helgpaket. Eller varför inte besöka whiskyprovningar som anordnas året om, flera gånger i månaden. Hotel Skansen har över 1100 sorters whisky och har med det en av Europas största whiskysamlingar.

I Färjestaden finns Ölands Choklad. Du kan dels besöka fabriksbutiken på Industrigatan och se in i produktionen där allt tillverkas för hand. Eller så kan du åka till Hamnplanen och besöka Ölands nya café som öppnades i somras. I cafét finns bl a barista kaffe, exklusiv handgjord choklad, handgjorda praliner och ekologisk glass. Det är bara till att sitta ner och njuta.

Vill du ta del av de närproducerade produkter så gör ett besök i Skördebutiken. Där finns färska grönsaker, rotfrukter, naturbeteskött, lamm, Ottenbyhjort, rapsolja, saft mm.

Här måste jag även slå ett slag för Gårdsbutiken i Algutsrum som ligger norr om Färjestaden. Där finns egenproducerade produkter samt en liten butik så man kan faktiskt köpa en hel middag där. Gott att kunna ta med sig hem och laga en liten Ölandsmiddag som avslutning på en underbar dag kanske. Och vem vet, du kanske får med dig något fynd från Stenladan.

Det var allt för denna gången. Frågor? Skriv i kommentaren så ska jag se om jag kan ge ett svar.

Välkommen tillbaka

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar