tisdag 28 juni 2011

Underbart

är det att sitta under parasollet och känna de varma fläktarna mot benen. Man blir brun i skuggan även om det tar längre tid och det är tur eftersom jag inte är någon soldyrkare i den meningen. Jag gillar sol och värme men då helst i skuggan.

Öland är ett underbart sommarparadis. Många åker hit just för att ta sin semester. Vad många kanske glömmer eller inte vet är att det finns mycket att se på Öland som kan vara lite unikt. Blommorna på alvaret t ex, en del av dem finns bara här på ön. Stora Alvaret räknas som steppområde.

Södra Öland är med i Världsarvet. Området omfattar totalt 51 165 hektar mark och 6 150 hektar vattenområde, mer än en tredjedel av hela Öland.Världsarvet utgörs av kyrksocknarna Gårdby, Sandby, Vickleby, Resmo, Mörbylånga, Stenåsa, Kastlösa, Hulterstad, Smedby, Segerstad, Södra Möckleby, Gräsgård, Ventlinge och Ås. I dessa socknar finns det drygt 5 700 bofasta personer.

Det handlar om ett kombinerat natur - och kulturarv, inget musealt arv utan ett arv som ska förvaltas och utvecklas i samma takt som skett under drygt 4 000 år. Då bosatte sig de första ölänningarna i ett fiskeläger i närheten av Alby på sydöstra delen av ön. Senare började de också att bruka jorden och på den vägen är det.

Det var den 30 november 2000 som utnämningen kom. Det är markanvändningen och markindelningen som gjort Södra Ölands Världsarv så märkligt att Världsarvskomittén inom UNESCO placerade Södra Öland på listan över sådant som måste förskonas från krig och annat elände.

I månadsskiftet juli-augusti 2011 ska 10-årsjubiléet firas inom Mörbylånga kommun.

År 2004 byggde Föreningen Ölands Värlsarv upp "moderna runstenar" med information på fyra platser. Informationen är på tre språk; svenska, engelska och tyska. Du hittar dem vid Station Linné söder om Skogsby i Torslunda, vid Stenhusa Bod i Stenåsa, vid Eketorps Fornborg och vid Norrgården i Ventlinge.

Var och en av platserna har en egen information; Station Linné berättar om blommor & bin dvs landskapets ekologi, vid Stenhusa Bod finns upplysningar om det unika fågellivet; vid Eketorps Fornborg handlar det om bostäder och andra byggnader i Världsarvet; vid Norrgården i Ventlinge finns att läsa om hur jordbruket utvecklats. I Ventlinge finns också en genuin gårdsbutik, den äldsta på Öland.

Jag kan rekommendera ett besök på Eketorps Fornborg, en levande borg med djur, människor och olika aktiviteter. Mer om Eketorps Fornborg kommer med nästa blogg

Ha det så gott i det vackra vädret och ta hand om er

Ni får gärna skriva något i kommentaren när ni ändå är här. Jag ser i statistiken att det finns en och annan som besöker bloggen ;)

Trollet



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar